Gehoorverlies

 

Uw audiciën dichtbij.

Maak vandaag nog een afspraak! Bel ons 053 – 888 16 64

Gehoorverlies.

Conductief

Als er sprake is van een conductief/geleidings-gehoorverlies, vindt er geen correcte overdracht plaats van geluiden buitenaf naar het slakkenhuis toe. Dit kan bijvoorbeeld ontstaan door een prop in de gehoorgang die ervoor zorgt dat geluiden het trommelvlies niet kunnen bereiken. Een conductief of geleidingsverlies kan ook ontstaan door bijvoorbeeld een gaatje in het trommelvlies, of verkalking van de gehoorbeenketen (hamer, aambeeld, stijgbeugel.) Ook constant terugkerende oorontstekingen kunnen zorgen voor een conductief gehoorverlies.
Kort gezegd, het slakkenhuis en de gehoorzenuw liggen klaar voor het verwerken van prikkels, maar deze komen niet (goed) aan.
In enkele gevallen kan een conductief gehoorverlies van tijdelijke aard zijn, met medicijnen bestreden worden of via een operatie verholpen worden. In de meeste gevallen wordt een conductief gehoorverlies tegenwoordig gecompenseerd met hoortoestellen. Tijdens uw gesprek met de audicien wordt er samen met u gekeken naar wat de meest wenselijke oplossing is in uw situatie.
Mocht het gehoorverlies zeer ernstige vormen aannemen, of kan er vanwege constant terugkerende ontstekingen niets in het oor geplaatst worden? Dan kan er in overleg met uw KNO-arts wellicht gekozen worden voor een BCD, een Bone Conduction Device. Hierbij worden trillingen niet via de gehoorgang maar via het bot doorgegeven aan uw slakkenhuis. De audicien kan u hier meer informatie over geven.

Perceptief

Als er sprake is van een perceptief gehoorverlies, wil dat zeggen dat het slakkenhuis beschadigde of ontbrekende haarcellen heeft. Deze zijn niet langer (goed) in staat om informatie te ontvangen en over te dragen naar de gehoorzenuw. Dit kan ontstaan door plotselinge schade zoals een luide knal vlakbij het oor, of simpelweg leeftijdsgebonden zijn.
Kort gezegd, de mechanische werking van het oor werkt goed en de informatie komt goed aan bij het slakkenhuis, maar deze kan het niet (goed) meer verwerken.
Perceptieve gehoorverlies zijn nagenoeg altijd van permanente aard. De meest voorkomende oplossing voor dergelijk gehoorverlies is een hoortoestel. Tijdens uw gesprek met de audicien wordt er samen met u gekeken naar wat de meest wenselijke oplossing is in uw situatie.
Mocht het gehoorverlies zeer ernstige vormen aannemen, dan kan er in overleg met uw KNO-arts wellicht gekozen worden voor een cochleair implantaat. Hierbij wordt geluid omgezet naar elektrische signalen en direct overgedragen naar de gehoorzenuw in het slakkenhuis, wat vervolgens weer door de hersenen wordt verwerkt als geluid. De audicien kan u hierover meer informatie geven.

Gemengd

Indien er sprake is van zowel een perceptief als conductief component in het gehoorverlies, noemen wij dit een gemengd gehoorverlies. In andere woorden, zowel het slakkenhuis als de verbinding van buitenaf naar binnen toe leveren problemen op bij het horen.
Kort gezegd, geluiden komen niet (goed) aan bij het binnenoor, en de geluiden die wel aankomen worden niet (goed) meer verwerkt.
Bij gemengde gehoorverliezen is over het algemeen een hoortoestel de eerste keuze om het gehoorverlies aan te pakken. Tijdens uw gesprek met de audicien wordt er samen met u gekeken naar wat de meest wenselijke oplossing is in uw situatie.

Neuraal

Als er sprake is van neuraal gehoorverlies, dan is de gehoorzenuw die vanuit het gehoorsysteem richting de hersenen loopt beschadigd. Dat wil zeggen dat de overdracht van informatie vanuit het gehoorsysteem dus niet (op de juiste wijze) de hersenen bereiken. Dergelijke gehoorverliezen zijn over het algemeen zeer ernstig en nagenoeg altijd van permanente aard.
In dergelijke gevallen is een cochleair implantaat ook geen optie meer, aangezien deze informatie door de gehoorzenuw naar de hersenen stuurt. Een hersenstamimplantaat is dan de enige mogelijkheid. Mocht dit uit het gesprek met de audicien naar voren komen, dan zullen wij u hierin uiteraard zo goed mogelijk informeren.